Cena severomorskej ropy Brent vzrástla v roku 2015 prvýkrát nad 60 USD

14.02.2015 Celý región

New York 14. februára (TASR) - Cena severomorskej ropy Brent uzatvorila v piatok (13.2.) prvýkrát v tomto roku nad úrovňou 60 USD za barel (159 litrov), keď trh podporili informácie, že ropné firmy obmedzujú investície do ťažby. Správy od energetických podnikov potvrdili aj najnovšie údaje o ďalšom poklese počtu ťažobných zariadení v USA. Napriek tomu niektorí ekonómovia upozorňujú, že tento pozitívny vývoj nemusí trvať dlho, keďže trh sa priebežne dopĺňa ďalšími barelmi ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa údajov z USA sa počet ťažobných zariadení v Spojených štátoch znížil v ostatnom týždni na najnižšiu úroveň od augusta 2011. Reakcia trhov sa dostavila, no nebola taká dramatická ako v predchádzajúcich týždňoch, keď ceny ropy rástli v reakcii na pokles počtu zariadení omnoho prudšie.

"Myslím, že ľudia si začínajú uvedomovať, že aj keď sa počet ťažobných zariadení znižuje, v krátkodobom horizonte to produkciu ropy výraznejšie neovplyvní. Na to si budeme musieť počkať niekoľko mesiacov," povedal Tariq Zahir zo spoločnosti Tyche Capital Advisors v New Yorku. To potvrdili aj údaje z amerického ministerstva energetiky, podľa ktorých zásoby ropy v USA vzrástli v predchádzajúcom týždni na nový rekord, takmer 418 miliónov barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s aprílovým kontraktom vzrástla na záver piatkového obchodovania o 2,24 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 61,52 USD (54,06 eura) za barel. Hranicu 60 USD tak v roku 2015 prekročila prvýkrát. Za týždeň zaznamenala rast o 6 % a za posledný mesiac približne o 15 %.

Rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá sa na záver obchodovania v piatok zvýšila k hranici 53 USD za barel. Cena WTI s dodávkou v marci uzatvorila obchodovanie na úrovni 52,78 USD/barel, čo znamená rast o 1,57 USD.

(1 EUR = 1,1381 USD)
 

Vyberte región